#wedlinydomowe #jedzenie #gotujzhejto #szynkowar

Schab wieprzowy z solą wędzoną i odrobiną ziół. Wyszło trochę słone ale zje się ☺️
Lubiepatrzec userbar
8377bd5d-c905-446d-92ea-443d666fbe6f
Heheszki

daj tej galaretki do środka. to ważne

Heheszki

@Lubiepatrzec nie wiem, z zewnątrz zbierz. Pewnie już za późno :/

https://youtu.be/4H6Ux3l75Rc

junkersor

przesuszony w chuj albo mi się wydaje

Lubiepatrzec

@junkersor jest w porządku.

junkersor

@Lubiepatrzec musiał bym skosztować, co to za metoda pasteryzacji czy jak to tam się nazywa

junkersor

@Lubiepatrzec Chuja mi to mówi ale co do soli i jak robisz pod siebie po prostu określ sobie wzrokowo ilość soli nie napierdalaj na kilo mięsa ile trzeba z gogli, ja z ojcem jak robię wędliny to zawsze na surowo próbuje marynaty, jeśli marynujesz próbuj tak samo przed szynko warem. Dojdziesz do momentu idealnego sypania na oko no i na język.

junkersor

@Lubiepatrzec różowiutkie mięso ma jak cipka karmelowej kurwy z lasu bolońskiego. @Lubiepatrzec

junkersor

@Lubiepatrzec po pierwsze jakość mięsa po drugie ta jebana sól a po 3 lepiej wędzić

moll

@Lubiepatrzec dodajesz żelatyny? Ładna galaretka

Lubiepatrzec

@moll czasem dodaję a czasem nie dodaję. Ostatnio robiłem pierś z kurczaka i mi się rozpadła bo nie dodałem a tam chyba nie ma naturalnego kolagenu. Do mięs czerwonych zwykle nie trzeba dodawać ale w wędlinie którą widzisz powyżej prewencyjnie dodałem bo schab był dosyć chudy i bałem się że nie sklei. Prewencyjnie dwie trzy łyżki na 1kg mięsa można dodać zawsze i to nie powinno zaszkodzić.

moll

@Lubiepatrzec do piersi dodawałam samej wody to się ładnie też skleiła

Lubiepatrzec

@moll A u mnie nie chciała jakoś.

Lubiepatrzec

@moll podobno jeśli się część piersi zblenduje na papkę Czy zmieli w maszynce to to działa jako doskonały klej Ja natomiast pociąłem na kawałki i nie chciało się trzymać kupy co nie zmienia faktu że było pyszne

moll

@Lubiepatrzec to fakt, robiłam mielonkę z mięsa z nogi z kawałkami z piersi i to się super trzymało

Lubiepatrzec

@moll noga z kurczaka bardzo dobrze się klei bez jakichkolwiek zabiegów czy dodatków i tutaj nie ma potrzeby dodawania czegokolwiek. Jak połączysz nogę z czymkolwiek innym to powinno się trzymać perfekcyjnie

moll

@Lubiepatrzec i trzymało ze wszystkiego co robiłam w szynkowarze to ta mielonka drobiowa była najlepsza

Lubiepatrzec

@moll uważam że wędliny z nogi kurczaka są najsmaczniejsze. Nogi są gdzieś w połowie drogi między mięsem czerwonym a piersią no i zawsze ładnie wychodzą.

moll

@Lubiepatrzec muszę odkurzyć szynkowar, smaka mi narobiłeś

Lubiepatrzec

@moll bardzo polecam i mam nadzieję że niedługo pochwalisz się czymś pysznym.

moll

@Lubiepatrzec najwcześniej za tydzień, muszę z tym do weekendu poczekać

Zaloguj się aby komentować