Schab wieprzowy z solą wędzoną i odrobiną ziół. Wyszło trochę słone ale zje się ☺️
daj tej galaretki do środka. to ważne
@Heheszki jak?
@Lubiepatrzec nie wiem, z zewnątrz zbierz. Pewnie już za późno :/
przesuszony w chuj albo mi się wydaje
@junkersor jest w porządku.
@Lubiepatrzec musiał bym skosztować, co to za metoda pasteryzacji czy jak to tam się nazywa
@junkersor szynkowar.
@Lubiepatrzec Chuja mi to mówi ale co do soli i jak robisz pod siebie po prostu określ sobie wzrokowo ilość soli nie napierdalaj na kilo mięsa ile trzeba z gogli, ja z ojcem jak robię wędliny to zawsze na surowo próbuje marynaty, jeśli marynujesz próbuj tak samo przed szynko warem. Dojdziesz do momentu idealnego sypania na oko no i na język.
@junkersor https://youtube.com/shorts/Vju6Jvh8jbQ?feature=shared
Krótki film pokazujący o co chodzi w szynkowarze.
@Lubiepatrzec różowiutkie mięso ma jak cipka karmelowej kurwy z lasu bolońskiego. @Lubiepatrzec
@Lubiepatrzec po pierwsze jakość mięsa po drugie ta jebana sól a po 3 lepiej wędzić
@Lubiepatrzec dodajesz żelatyny? Ładna galaretka
@moll czasem dodaję a czasem nie dodaję. Ostatnio robiłem pierś z kurczaka i mi się rozpadła bo nie dodałem a tam chyba nie ma naturalnego kolagenu. Do mięs czerwonych zwykle nie trzeba dodawać ale w wędlinie którą widzisz powyżej prewencyjnie dodałem bo schab był dosyć chudy i bałem się że nie sklei. Prewencyjnie dwie trzy łyżki na 1kg mięsa można dodać zawsze i to nie powinno zaszkodzić.
@Lubiepatrzec do piersi dodawałam samej wody to się ładnie też skleiła
@moll A u mnie nie chciała jakoś.
@moll podobno jeśli się część piersi zblenduje na papkę Czy zmieli w maszynce to to działa jako doskonały klej Ja natomiast pociąłem na kawałki i nie chciało się trzymać kupy co nie zmienia faktu że było pyszne
@Lubiepatrzec to fakt, robiłam mielonkę z mięsa z nogi z kawałkami z piersi i to się super trzymało
@moll noga z kurczaka bardzo dobrze się klei bez jakichkolwiek zabiegów czy dodatków i tutaj nie ma potrzeby dodawania czegokolwiek. Jak połączysz nogę z czymkolwiek innym to powinno się trzymać perfekcyjnie
@Lubiepatrzec i trzymało
@moll uważam że wędliny z nogi kurczaka są najsmaczniejsze. Nogi są gdzieś w połowie drogi między mięsem czerwonym a piersią no i zawsze ładnie wychodzą.
@Lubiepatrzec muszę odkurzyć szynkowar, smaka mi narobiłeś
@moll bardzo polecam i mam nadzieję że niedługo pochwalisz się czymś pysznym.
@Lubiepatrzec najwcześniej za tydzień, muszę z tym do weekendu poczekać
Zaloguj się aby komentować