Czy peklowanie jest konieczne? Chcę zrobić wędlinę z boczku w szynkowarze i w przepisach peklują a ja wolałbym po prostu przyprawić, posolić i do szynkowaru - wolno tak?
@Lubiepatrzec jak szybko zjesz i utrzymasz temperatury dla świni to tak
@moll
> temperatury dla świni
czyli jakie?
@Lubiepatrzec trzymaj, tabelka z browinu
@moll a, to wiem.
przekrój mięsa - peklowanie z nastrzykiwaniem obejmie całe mięsko, przepis chamski: 10 l wody i tyle soli aż kamień wypłynie, przepis porządny: peklosól wg zaleceń producenta i na 10l wody dodaj dużą garść cukru-zrobi ładny czerwony kolor mięsa
@superhero super, czytałeś pytanie?
jak opierdolisz przyprawami i wrzucisz do szybko to mięso nie skruszeje jak przy marynacie - inny smak- patrz szynka sklepowa
@superhero to zrobię bez peklowani i zobaczymy, najwyżej drugi raz będę już peklował.
peklujesz i wędzisz aby mięcho wytrzymało długo i dalej dojrzewało, choćby nawet i miesiącami
jeśli chcesz to opierdzielić przy dwóch podejściach do obiadu to nie ma się co w peklowanie babrać. A nastrzykiwać trzeba i to porządnie. Bo jak na odpierdol to szkoda zachodu.
@VonTrupka ale mi się nie chce.
@Lubiepatrzec nie ważne jakie zrobisz, na darmowe mięch z czteropakiem zawsze jestem chętny się wprosić, ps. po rozbiorze świniaka, jeszcze przed marynowaniem mięcha natrzyj je po wierzchu peklosolą i do lodówki, marynatę wstrzyjkuj po około 4 godzinach
@superhero dobrze, jak tylko rozbiorę świniaka to będę nacierał
@Lubiepatrzec jak to się z ojcem robiło świniobicie na późny wieczór: przez noc przerąbane połówki obciekały z krwi/limfy, rano około 5 zaczynaliśmy rozbiór, mięcho na marynaty natarte peklosolą i później nastrzyk i do wiadra i do chłodu, temperatura około 10-14st C, na 5 dni, jak było ciepło to co 24h wymiana zupy na świeżą, w niskiej temperaturze mięso się nie marynuje
@superhero mnie ominęły takie atrakcje niestety. Mieszkałem w miejscu, gdzie nie było świń ani innego inwentarza.
@VonTrupka muszę kupić strzykawkę w końcu
@moll jak chcesz nastrzykiwać to na pewno. Ja jestem leniwy i pewnie tego nie zrobię.
@Lubiepatrzec może tonie zmobilizuję do peklowania na mokro. Na razie wolę na sucho
@moll bier największą jaką się tylko da
a igły najgrubsze
ale czasy partyzantki zostawmy historii, teraz to można od ręki kupić taką strzykawę do peklowania, a nie cipić się z nastrzykiwaniem jak pielęgniarka z zastrzykiem w tyłek (´・ᴗ・ ` )
@moll sklep z akcesoriami dla przetwórstwa mięsnego - duża strzykawa i gruuuba igła, jakby co to mogę dać namiar na sklep na priv, do peklowania na sucho używam zgrzewarkę próżniową - zamarynowane mięsko pakuje się tak jak dla marketów - nic nie przecieka, lodówka nie przechodzi zapachem przypraw
@VonTrupka dzięki za radę
@superhero wrzucaj! Chętnie przygarniam takie sklepy
@Stateczny_Pomidor właśnie to mnie mobilizuje, bo krócej w lodówce by zalegało
@moll na firefox nie działa mi priv massage
jeden z wielu sklepów
ps. gdzie jest twój czarujący awatar czarodziejki?
(nie mylić z czarownicą, wiedźmą, Babą Jagą)
@superhero dzięki - priw działa jak wyłączysz blokera reklam xD
(Okazał się szczujący, więc zmieniłam ma taki co chyba nie szczuje xD ten nie jest ładny?)
@moll jest ładny ale nie aż tak czarujący, uwielbiam klimaty witches
@superhero jak wybazgram fajną wiedźmę to podmienię
@moll tylko nie za ładny bo rzucisz na mnie urok i kto za to weźmie odpowiedzialność?
(za karę zabronię Ci czytać Pracheta)
@superhero You have no power here
@moll you cannot read terry pracchet books, i will curse you witch
@superhero Divide by cucumber error. Please reinstall universe and reboot.
@moll i cannot because i can fall from the turtle
@superhero
nagrabiłaś sobie i nie będzie Ci to wybaczone, no mercy damn witch
@superhero kto powiedział że szukam przebaczenia?
Zaloguj się aby komentować