Oznacza to mniej więcej tyle, że przez następne 2 tyg dużo potraw będzie kręciło się wokół jego wykorzystania.
Tym razem jednak chciał bym spróbować czegoś nowego. Dlatego proszę was o rekomendacje.
Jakie są wasze ulubione dania z majonezem?
-
kanapki oczywiście, ale to generalnie moje ulubione danie xD
-
Sałatka Cezar
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
@zboinek team Winiary
@zboinek pomylily Ci sie zdjecia, prosze
@Zamaloczasunalogin przestań. Zresztą to nie jest dyskusja o najlepszym majonezie. Każdy może wybrać jaki chce
@Sojtek Absolutnie tak, na święta przez przypadek kupiłem Kielecki i do dzisiaj wielki słoik stoi w lodówce.
Smakuje jak budyń z octu, NIE POLECAM.
Nie mam nawet pomysłu do czego to gówno wykorzystać, bo nie nadaje się do niczego.
@zboinek czemu dodajesz zdjęcie śmietany z octem?
Nie będę oryginalny - jajka z majonezem i szczypiorkiem.
Gotowane ośmiorniczki "baby", jajka na twardo i trochę majonezu. Wymieszane i doprawione solą i pieprzem stanową świetną sałatkę.
BTW, w sałatce Cezar nie ma majonezu. Jest wprawdzie zmiksowane żółtko i oliwa, ale majonezem bym tego nie nazwał.
@Sojtek @GODPL @nie_tutaj ej mi smakuje. Zresztą często robię majonez sam i raczej zazwyczaj smakuje jak Kielecki a nie jak winiary. Tak jak pisałem wcześniej ja tutaj nie o tym
@zboinek Ale my nie możemy tego tak zostawić, musimy to zrozumieć.
@zboinek nie no żartuję, smacznego oczywiscie
@paramyksowiroza hmmm, gotowane ośmorniczki brzmią dobrze - zapisuje. Co do cezara, czy cezar z majonezu to cos jak carbonara ze smietanką? Ja tak zawsze robię i wszystkie przepisy, które widziałem używają gotowego majonezu.
@GODPL tak jak głosi napis na wieczku - "uznawany za najlepszy!" Ja po prostu lubie lekko kwaskowy smak, Winiary smakuje mi tak jak bym żarł nivejke xD
@zboinek sałatki wszelakie, łosoś wędzony, wędliny
@zboinek Majonez jest specyficzny ze względu na jego octowy smak. W Cezarze jest niepożądany. Lekką ostrość nadaje anchois i odrobina musztardy. Czasami można też dodać parmezan i zmiksować wszystko, ale można też dodać ser osobno, prosto na sałatkę (IMO lepsze rozwiązanie)
@paramyksowiroza hmmm, moj cezar jest właśnie raczej kwaśny głównie przez to, że w sosie oprócz majonezu jest jeszcze trochę cytryny.
Sos czosnkowy na majonezie xD
@zboinek Jeśli chcesz, możesz skropić cytryną lekko kurczaka godzinę przed smażeniem. Ale co do sosu, to nie widzę powodu aby jej dodawać. Tutaj masz taki prosty przepis na sos, jest nawet niezły, choć czasami lubię dorzucić więcej anchois:
@zboinek placki majonezowe! Tylko pokrój kurczaka w drobną kostkę, wygodniej.
@paramyksowiroza Anchois to jest w ogóle dla mnie kosmos, próbuje go gdzieniegdzie wdrożyć ale to jest przecież sama sól
@moll o i to jest cos czego szukałem
@GODPL Przesadzasz z tym octem. Fakt, kielecki ma intensywny smak i właśnie dlatego go uwielbiam.
Bo nie trzeba walić do sałatki jarzynowej całego słoika, tylko wystarczy kilka łyżek, aby sałatka była dobra i "majonezowa". Zdrowiej i smaczniej.
@zboinek dlatego jak zrobisz, to jeden placuszek dla mnie poproszę
@moll git, puszcze paczkomatem xD
@zboinek Anchois to bomba wypełniona smakiem umami. Taki naturalny glutaminian sodu.
Jasne, po wyciągnięciu ze słoika jest niezbyt jadalne, ale zmiksowane z innymi składnikami tworzy sos idealny!
Pieprzu też przecież nie jesz łyżkami prosto z opakowania, no nie?
@paramyksowiroza właśnie wiem, wygląda na to, że jeszcze nie wiem jak zrobić z tego dobre jedzenie
@zboinek
@zboinek Tylko na pizzę tego nie kładź... Niektórzy to lubią, ale to barbarzyńcy są
Zaloguj się aby komentować