To znów ten czas kiedy wróciła mi chcica na majonez
Oznacza to mniej więcej tyle, że przez następne 2 tyg dużo potraw będzie kręciło się wokół jego wykorzystania.
Tym razem jednak chciał bym spróbować czegoś nowego. Dlatego proszę was o rekomendacje.
Jakie są wasze ulubione dania z majonezem?
  1. kanapki oczywiście, ale to generalnie moje ulubione danie xD
  2. Sałatka Cezar
Słucham państwa!
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
zboinek userbar
34ba3714-0a2b-4ea2-9598-71e972959f56
Sojtek

@zboinek pomylily Ci sie zdjecia, prosze

e1f7d5ea-ba26-4873-bbae-4fe3a7739f0e
zboinek

@Zamaloczasunalogin przestań. Zresztą to nie jest dyskusja o najlepszym majonezie. Każdy może wybrać jaki chce

GODPL

@Sojtek Absolutnie tak, na święta przez przypadek kupiłem Kielecki i do dzisiaj wielki słoik stoi w lodówce.


Smakuje jak budyń z octu, NIE POLECAM.


Nie mam nawet pomysłu do czego to gówno wykorzystać, bo nie nadaje się do niczego.

nie_tutaj

@zboinek czemu dodajesz zdjęcie śmietany z octem?

razALgul

Nie będę oryginalny - jajka z majonezem i szczypiorkiem.

paramyksowiroza

Gotowane ośmiorniczki "baby", jajka na twardo i trochę majonezu. Wymieszane i doprawione solą i pieprzem stanową świetną sałatkę.

BTW, w sałatce Cezar nie ma majonezu. Jest wprawdzie zmiksowane żółtko i oliwa, ale majonezem bym tego nie nazwał.

zboinek

@Sojtek @GODPL @nie_tutaj ej mi smakuje. Zresztą często robię majonez sam i raczej zazwyczaj smakuje jak Kielecki a nie jak winiary. Tak jak pisałem wcześniej ja tutaj nie o tym

GODPL

@zboinek Ale my nie możemy tego tak zostawić, musimy to zrozumieć.

nie_tutaj

@zboinek nie no żartuję, smacznego oczywiscie

zboinek

@paramyksowiroza hmmm, gotowane ośmorniczki brzmią dobrze - zapisuje. Co do cezara, czy cezar z majonezu to cos jak carbonara ze smietanką? Ja tak zawsze robię i wszystkie przepisy, które widziałem używają gotowego majonezu.

zboinek

@GODPL tak jak głosi napis na wieczku - "uznawany za najlepszy!" Ja po prostu lubie lekko kwaskowy smak, Winiary smakuje mi tak jak bym żarł nivejke xD

Shivaa

@zboinek sałatki wszelakie, łosoś wędzony, wędliny

paramyksowiroza

@zboinek Majonez jest specyficzny ze względu na jego octowy smak. W Cezarze jest niepożądany. Lekką ostrość nadaje anchois i odrobina musztardy. Czasami można też dodać parmezan i zmiksować wszystko, ale można też dodać ser osobno, prosto na sałatkę (IMO lepsze rozwiązanie)

zboinek

@paramyksowiroza hmmm, moj cezar jest właśnie raczej kwaśny głównie przez to, że w sosie oprócz majonezu jest jeszcze trochę cytryny.

A_a

Sos czosnkowy na majonezie xD

paramyksowiroza

@zboinek Jeśli chcesz, możesz skropić cytryną lekko kurczaka godzinę przed smażeniem. Ale co do sosu, to nie widzę powodu aby jej dodawać. Tutaj masz taki prosty przepis na sos, jest nawet niezły, choć czasami lubię dorzucić więcej anchois:

https://beszamel.se.pl/przepisy/salatki-inne/sos-do-salatki-cezar-wg-magdy-gessler-przepis-wideo-re-fZwK-qigf-3Tpf.html

zboinek

@paramyksowiroza Anchois to jest w ogóle dla mnie kosmos, próbuje go gdzieniegdzie wdrożyć ale to jest przecież sama sól

zboinek

@moll o i to jest cos czego szukałem

paramyksowiroza

@GODPL Przesadzasz z tym octem. Fakt, kielecki ma intensywny smak i właśnie dlatego go uwielbiam.

Bo nie trzeba walić do sałatki jarzynowej całego słoika, tylko wystarczy kilka łyżek, aby sałatka była dobra i "majonezowa". Zdrowiej i smaczniej.

moll

@zboinek dlatego jak zrobisz, to jeden placuszek dla mnie poproszę

zboinek

@moll git, puszcze paczkomatem xD

paramyksowiroza

@zboinek Anchois to bomba wypełniona smakiem umami. Taki naturalny glutaminian sodu.

Jasne, po wyciągnięciu ze słoika jest niezbyt jadalne, ale zmiksowane z innymi składnikami tworzy sos idealny!

Pieprzu też przecież nie jesz łyżkami prosto z opakowania, no nie?

zboinek

@paramyksowiroza właśnie wiem, wygląda na to, że jeszcze nie wiem jak zrobić z tego dobre jedzenie Pochyle się nad tematem

paramyksowiroza

@zboinek Tylko na pizzę tego nie kładź... Niektórzy to lubią, ale to barbarzyńcy są

Zaloguj się aby komentować