-
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
-
4 łyżeczki cukru
-
1 łyżka octu ryżowego
-
ostre papryczki według uznania
-
1 łyżeczka MSG
-
2 ząbki czosnku
wszystko wymieszać, czosnek wycisnąć do środka
Dodaje się to pod koniec smażenia warzyw, mięsa czy co tam chcecie
#jedzenie #gotowanie
@def msg? Czyli? Bo nic mi to nie mówi akurat
@Tomekku Glutaminian sodu, na allegro najlepiej kupić. Polecam też sos sojowy picrel
@def a da się podbić smak zwykłymi przyprawami? z tego co wiem, juz sam cukier podbija smaki.
btw. nauczyłem się, że nie muszę solić, jeśli dodam odpowiednią ilość majeranku i rozmarynu do mięsa. tylko mi to smakuje, więc do wszystkiego innego muszę dodać sól.
@slynny_skorpion msg to inny smak. oprócz słonego, słodkiego, itd, twój język wykrywa też obecność białek, przez wykrywanie częstego budulca, aminokwasu: kwasu glutaminowego. msg - glutaminian sodu - też aktywuje ten kubek smakowy, więc jedzenie smakuje bardziej mięsiście, po japońsku umami.
Ja daję trochę więcej sojowego bez msg i redukuję, glutaminian jest w sosie sojowym.
@jiim można i tak, ale ja lubię intensywny smak msg w azjatyckiej kuchni
@def można czymś soję zastąpić?
@mk-2 solą bym zastąpił
@def dzięki, na sól kuchenną raczej się nie ma alergii. Tylko konsystencja inna niż sosu sojowego
@mk-2 trzeba rozwodnić, mozesz tez kombinowac z sosem rybnym albo ostrygowym, ewentualnie worcestershire
@def ten ostatni kiedyś używałem, no inny efekt niż sojowy ale przynajmniej w heinz nie dają soji do tego
Zaloguj się aby komentować