Tylko nawet najtańsze tofu z Lidla albo Auchan to jest 4zł/180g, co daje 22zł/kg. A filet z kurczaka da się czasem kupić poniżej 20zł/kg, co ogólnie nie ma sensu, skoro hodowla kurczaka wydaje się dużo droższa. Nie znam się na rolnictwie, ale po 10-minutowym researchu znalazłem takie dane:
- uzyskanie 1 kalorii z kurczaka wymaga 9 kalorii paszy
- produkcja 1kg tofu pochłania 2x mniej wody niż 1kg kurczaka
- produkcja 1kg tofu emituje 3x mniej CO2 (co też powinno się jakoś przekładać na cenę, chociażby w cenach energii)
Tofu można porównać też z twarogiem, bo produkcja jest dosyć podobna. Ale takie porównanie wychodzi jeszcze gorzej dla tofu.
Więc albo dotacje dla producentów mięsa i mleka są bardzo duże, albo producenci wege mają marże z kosmosu.
@HolenderskiWafel - kurczak to najgorsze mięso - zwłaszcza piersi z kurczaka. Jeszcze jestem w stanie się zgodzić, że ekologiczny z wolnego wybiegu i do tego nieprzerośnięty jakoś tam ok smakuje.
Co do tofu to niby super ekologia i dbanie o klimat - ale jak dla mnie to super szybko się nudzi (bez względu na sposoby marynowania i przygotowywania)...
@koszotorobur mi właśnie nawet nie chce się marynować ani smażyć, dlatego kupuję wędzone, a i tak jem je najczęściej we wrapie z sosem, więc go nie czuć za bardzo
@HolenderskiWafel próbowałem parę razy jeść tofu, raz nawet z wegańskiej restauracji, ale to po paru kęsach robi się obrzydliwe
Próbowałem też granulat sojowy zamiast kurczaka i też po 2, 3 razach wręcz czuję obrzydzenie jak o tym myślę xd
@smierdakow Granulatu nie jadłem, ale są takie jakby suszone kotleciki z soi i też są obrzydliwe, to pewnie coś podobnego xD
Dla mnie tofu jest na tyle neutralne, że się nie wyróżnia. A wędzone to nawet samo mi smakuje.
@smierdakow Moja nie je miesa juz ladne pare lat wiec od dluzszego czasu czesto mi sie sdarza jesc tofu.
i prawda - to smakuje jak karton bez niczego, ale dobrze przyrzadzone jest przepyszne. Nie wiem co to za knajpa byla, ale jesli nie potrafili przyrzadzic tofu to slabo
@smierdakow @HolenderskiWafel seitana spróbujcie, jest o wiele lepszy niż tofu.
Mój pies się nabrał jak jadłem burgera z seitanem, tak dobrze udawał mięso.
@HolenderskiWafel Wędzone tofu Fine Life z makro chodzi w bardzo dobrej cenie i jest smaczne, tofu generalnie ma od chuja żelaza więc jeść warto, ale pieprzenie o śladzie węglowym i inne porównywanie roślinek do zwierzątek jako pożywienia najlepiej podsumowuje:
https://m.youtube.com/watch?v=Lji--pXcEEs
Dobrego burgera i sałatkę z tofu polecam.
kurczak jest tanszy w produkcji jesli robisz go w najgorszym mozliwym chowie klatkowym na ogromna skale i karmisz "odpadem" z witaminami. Poza tym kurczaka produkuje sie wiecej niz tofu wiec i efekt skali i konkurencji zachodzi. Jest tez oczywiscie kwestia odbiorcy koncowego. Najtanszego kurczaka szuka kto inny niz tofu. Biedny i niewyksztalcony czlowiek w kraju zachodnim (bo sa kultury wschodnie gdzie to tofu czy po prostu soja jest podstawa zywienia) wezmie najtansza kure. Wiec oczywiscie na tofu jest wieksza marza. Swoja droga zwykle tofu da sie dostac taniej. To marynowane/wedzone sa drozsze (nie wspolmiernie)
@mortt może masz rację, ale myślałem że skoro tofu już trafiło do supermarketów i to pod marki własne (więc efekt skali też już chyba jest) to mogliby się trochę opamiętać z cenami
@HolenderskiWafel w carefurze jest teraz po 17/kg. Poszukalem informacji skad bierze sie cena tofu i wg. internetu cene tofu zawyza... produkcja miesa. Jest tak duze zapotrzebowanie na soje wsrod producentow miesa, ze jest niedobor na produkty sojowe dla ludzi. Stad cena. Nie wiem na ile to prawda, ale tak podaje kilka zrodel.
@HolenderskiWafel jak dla mnie to możesz jeśź nawet i gówno, skoro przeliczasz to na ślady weglowe i innee szarlataństwa.... zjedz gówno, nie narobisz się a jaki dumny z siebie zaraz bedziesz!
@MaD Coś pedział, ślad wynglowy??!!
Emisja co2 ma znaczenie w moim wpisie, bo wpływa na cenę. A poza tym produkcja mięsa ma większy wpływ na zmiany klimatu niż wszystkie rodzaje transportu razem wzięte.
@HolenderskiWafel a nie wpadłeś na to że największy wpływ na to ma usa, rosja, chiny, indie itd. które w chuju mają twoje ślady? To że ty mięsa nie kupisz tylko tofu zeźresz nic nie zmieni, bo to mięso i tak zostanie wyprodukowane - w najgorszym wypadku się nie sprzeda i zostanie zutylizowane. sooooł ?
@MaD tak na pewno
@mortt fakt, specjalnie przez ciebie wyhodują półkurcza a nie całego... ambitnie
@MaD niezla logika. Jeszcze chwile temu na hejto byl wpis w goracych goscia co kupil kilka kilo miesa. Nie mowiac o tym, ze zgodnie z Twoim rozumowaniem wystarczy jak zrezygnuje ja i moja zona. Juz jest caly kurczak? Czy teraz wyprodukuja dwie niezalezne polowy kurczaka?
@HolenderskiWafel Też nie jestem fanem, ale różowa zawsze to wcina z rana.
(piekarnik 200°C 15 Minut)
Na słono najlepiej jej wchodzi Tofu wędzone + sól + curry
Na słodko Tofu nasączone delikatnie mlekiem + na to po pieczeniu nałożony dżem
Z takich gotowych biedronkowe z bazylią są w miarę spoko, ale nadal wolałbym wcinać twaróg albo inne skyry niż jeść tofu.
@nobodys nie wiedziałem że na słodko też się to je, to spróbuję.
A na surowo to akurat wolę tofu od twarogu
@HolenderskiWafel w sushi czesto jest na slodko
@HolenderskiWafel albo po prostu golenie tych, co idą w wege jedzenie. Elitaryzm, dbanie o środowisko itd., więc zapłaci taki więcej. Stać go na niejedzenie mięsa to stać i na drogi substytut tegoż
@HolenderskiWafel Ekonomia skali po prostu.
W Polsce nikt prawie tofu nie kupuje, dlatego drożej.
Zaloguj się aby komentować