No to chłop zaczyna nową serię postów. Moje żarcie do oceny pod względem zdrowotnym (chociaż inne aspekty też można oceniać xD). Na zdjęciu 2 kromki ciemnego chleba z ziarnami, posmarowałem to masłem i dałem szynkę (taką najbardziej basic) i na to musztardę. Do tego pokroiłem w kawałki pół sera pleśniowego.
Celowo nie podaję dokładnego makro bo chodzi mi bardziej o "ogólną" ocenę produktu, wskazówki jak iść w stronę nieprzetworzonej żywności, a nie o to, że szynka z lidla ma więcej białka od szynki z biedronki. Pojadłem na kolację, nie za duża to porcja? Wiem, że zbyt późna pora na kolację ale pójdę spać gdzieś o 3 dzisiaj dopiero to w sumie spoko pora.
#przegryw #dieta #gotowanie
3b0ad972-1b32-45a2-8552-d46220ea329c
promyczekNadziei

Fajne, zrównoważone jedzenie dla jego, choć smakowo pewnie średnie. Ja bym ten ser wrzucił na kanapkę, opiekł i dopiero musztardą przysmarował, bo musztarda do tościka z szyneczką jest de besta jak to się mówi tu tego.

WiejskiHuop

@promyczekNadziei nie miałem czasu tyle szykować

Zlasu

@WiejskiHuop ser pleśniowy to niemal sam cholesterol.

WiejskiHuop

@Zlasu o i takie coś chciałem przeczytać, czyli ser pleśniowy out, a ogólnie sery?

Zlasu

@WiejskiHuop z serami jest tak, że topione, pleśniowe, żółte są mocno cholesterolowe. Biały jest też zaliczany do tej grupy, ale z drugiej strony od czasu do czasu serek urobiony z cebulką wcinam. Najgorszy bedzie smażone, fast food, zwlaszcza z "mięsem" i serem niskiej jakości. Slabo wypadaja też zupy instant i dania gotowe. No i chipsy, frytki itd.


Pod względem kardiologicznym poleca się dietę śródziemnomorską. Ważne, zeby wprowadzić dobre tluszcze, a ograniczyć złe.

SuperSzturmowiec

@Zlasu no coś trzeba umrzeć

naziduP

@WiejskiHuop "Szkodliwy" cholesterol z jedzenia to mit, który został obalony lata temu. 80-90% z cholesterolu jaki oznacza się w badaniach produkuje organizm sam. Dieta ma dużo mniejszy wpływ niż sądzono.

Zlasu

@naziduP chętnie coś na ten temat poczytam.

Zielczan

@Zlasu na szybko: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/


Cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death in the United States. For years, dietary cholesterol was implicated in increasing blood cholesterol levels leading to the elevated risk of CVD. To date, extensive research did not show evidence to support a role of dietary cholesterol in the development of CVD. As a result, the 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans removed the recommendations of restricting dietary cholesterol to 300 mg/day.


Póżniej jest o nasyconych kwasach tłuszowych, które mogą też być w tych samych produktach, co LDL, nie zmienia to faktu, że twierdzenie o małym wpływie cholestereolu z jedzenia wygląda na prawdziwe.

Zlasu

@Zielczan dziękuję, to mi rozjaśniło kwestię dotyczącą mnie osobiście i zachęciło do dalszych lektur.

Zaloguj się aby komentować