Niby czlowiek mieszka tylko 10 kilometrów od siebie, a tak się różnią kulinarne zwyczaje. Ktoś jeszcze dodaje twaróg do żurku czy to tylko moja rodzina wpadła na tak genialny pomysł?
#gotowanie #żurek
@Wido tym twarogiem zabiłaś ćwieka teraz
@moll ona mi go nabiła, gdy powiedziała, że daje mleko rozbełtane z surowym jajkiem jako zasmażkę xd a moją karmelizowaną cebulą wzgardziła...
@Wido ta historia robi się coraz bardziej zaćwieczona xD
Ale karmelizowaną cebulką bym nie wzgardziła
@moll nie znam tego słowa, ale zakładam, że zagmatwana? Xd
Do barszczu białego z kolei dodaje wywar z grzybów leśnych, a najlepiej do tego pasują uszka z pieczarkami. Też to podobno dziwactwo xd
@Wido tutaj się nie wypowiem, bo barszczu białego u nas się nigdy nie robiło, żurek sama od niedawna próbuję klecić, więc wszelkie takie atrakcje to fajna egzotyka do zobaczenia
@Wido zasmażka, to z definicji mąka pszenna prażona na patelni, a gdy zmienia kolor, dodajesz wody. Tylko tyle. Nic więcej.
@em-te ha, to u mnie do zasmażki dają też śmietanę i masło. Co województwo to obyczaj xd
@Wido masło taak. uznałem to za oczywiste. w końcu na czymś trzeba tę mąkę uprażyć. I nie jest do wymysł regionalny, to przepis za Kuchnia Polska.
@em-te osobiście zasmażki chyba nigdy nie robiłam, zbędne kalorie. Ale ciocia co drugą zupę tak zagęszczała, więc pamiętam ten przepis, koniecznie z łyżką śmietany na koniec.
@Wido zasadniczo, zasmażka to najprostszy domowy zagęstnik. Jemy tak od zawsze. Zobacz skład produktów. Co niby robi mąką ziemniaczana w składzie?
@em-te mąka ziemniaczana?
@Wido zadziała jak pszenna, tylko nie będzie takiego mętno-białego koloru. Od zagęszczania skrobią będziesz miała przeźroczysty glut
@Wido tak, to jeden popularnych z zagęstników. Masz jeszcze takie jak mączka chleba świętojańskiego. Chyba ty pisałeś o zasmażce z ze śmietaną i jajkami. Jeśli do zasmażki z mąki pszennej wbijesz żółtka jaj (dużo) i dodasz gałkę muszkatołową, to masz podstawowy sos beszamel, którym polewasz na przykład szczupaka i ćwiartki ziemniaków, posypujesz tartym serem i zapiekasz na 220 stopni. wszystko zaczyna się od prostych składników.
@moll mąkę ziemniaczaną tak używałam do dań z kuchni azjatyckiej, jakoś nie przełożyłam jej nigdy do polskiej xd
@em-te w sumie nigdy nie patrzyłam na beszamel jako na zasmażkę, ale w sumie masz rację
@Wido a widzisz
@Wido a boczek?
@szczelamseczasem boczek albo inna wędzonka jest jako podstawa wywaru, ale samego mięsa się u mnie nie daje.
@Wido a u mnie boczek podsmażany, kiełbasa „czerwona” (podsmażana) w kosteczkę, a biała, parzona jako dodatek w michę. Twarogu nie znam. No i łyżka chrzanu tartego.
@szczelamseczasem oj tak, chrzanik do tego też pasuje, ale to tylko jak zakwas wyszedł za mało kwaśny
@Wido twaróg do zupy to ja pierwsze słyszę.
@Lubiepatrzec w kuchni łemkowskiej jest zupa ciurka, taki rosół z twarogiem, śmietaną i chlebem żytnim. Dobre to, choć ciężko znaleźć obecnie w knajpach
@Wido no może i dobre, bo rosół, śmietana i twaróg są spoko ale do samego żuru to już chyba nie wrócę. Ta zupa ma kwaśny posmak a ja nie lubię jakoś bardzo kwaśnego. Zrobiłem i mi starczy, przynajmniej na razie.
@Wido to jest bieda zupa, jak wiele podobnych. Wrzucało się, co pod ręką, nawet lebiodę.
@Lubiepatrzec dobry żurek japę wykrzywia, tak jak kapuśniak musi być kwaśny xd no ale nie każdy lubi takie zupy, ja z kolei nie przełknę słodkich zup, słodkiego barszczu czerwonego czy jakichś owocowych.
@em-te moja mama taki żurek jadła na śniadanie, miało starczyć na cały dzień poza domem, więc masz rację. Ale takie proste dania są najlepsze
@Wido kompot z makaronem to jakiś dramat, którym byłem karmiony w przedszkolu ale barszcz czerwony to akurat bym ojebał. Najbardziej jednak lubię zupy, gdzie jest dużo mięsa, śmietany i o łagodnym, kremowym od tłuszczu smaku.
@Wido Jakoś trzeba połączyć tradycję z nowoczesnością.
@Mr.Mars tak po prawdzie to całkiem dobry posiłek dla mikrokosów, dużo białka, można się napchać taką porcją na cały dzień
@Wido dla hejtokoksów władowałbym tam masę makaronu dla węgli.
No i w końcu z dobra syytaaa ilością mięska a nie. Nic tylko solidnie pieprzu i szamać.
@ErwinoRommelo chipsy z kiełbasy to najlepsza przekąska, nie odmówiłabym sobie jej
Żurek to nad zupa! I jeszcze w nim podsmażone gotowane ziemniaczki z wczoraj ,
@Wido zgadzam się że dobry żurek ma być kwaśny a na kapuśniak właściwsza nazwą jest kwaśnica. Osobiście do żurku i kilku innych zup jak barszcz czerwony daję solidną ilość chrzanu ale twaróg to jakieś horrendum straszliwe aż muszę spróbować
@Niv w sumie barszcz czerwony też jem z twarogiem, za to nigdy nie próbowałam z chrzanem! chociaż najlepszy barszcz to ten z kiszonych buraków, a do kiszenia się daje chrzan
@Wido barszcz z twarogiem wtf co ty masz z tym twarogiem w zupie? do rosołu też go dajesz?
zgadzam się że dobry żurek ma być kwaśny
@Niv no cóż, stąd nazwa tej zupy przecież pochodzi: sour/sauer -> żur. przynajmniej na Śląsku.
a żurek to już polska, słabsza wersja
@GrindFaterAnona Ej no ja się dziwię, że tak mało zup z twarogiem istnieje, przecież to był łatwo dostępny składnik kiedyś jak ktoś miał krowe. No i spróbuj, naprawdę dobre to jest, chociaż jakoś do rosołu mi nie pasuje, polecam jednak z barszczem xd
@Wido polski ramen xD
Świętokrzyskie - wolę zalewajkę od samego żurku. To w zasadzie żurek, ale gotuje się na wędzonce i ziemniakach. Ty zakładam, że dałaś ugotowane ziemniaki do gotowego żurku?
@Wido chyba czas na nowy tag #żurekwars
Twój żurek, twoje zasady.
@Wido o twarogu to jeszcze nie slyszalem
Dla mnie jak na żurek to jest zbyt mało pomieszany. Smacznego
@Wido twaróg do żurku?
Zaloguj się aby komentować