Komentarze (34)

moll

@Mr.Mars częstuj się. Do kawy najlepiej smakuje

razALgul

@moll ale, że to Twój blog?

moll

@razALgul na to wychodzi

razALgul

@moll to mnie i moją różową wielce zainteresowała karkówka pieczona w niskiej temperaturze

A mam takie pytanie organizacyjne, abstrahując od karkówy. Przygotujesz kiedyś coś dla ludziów, z niższej klasy? Nieposiadających termoobiegu? Już ciężko znaleźć takie przepisy...

moll

@razALgul ale tam nie masz praktycznie przepisów na termoobieg xD góra-dół, ewentualnie konwekcyjne, ale tego sporo osób nie ma, więc podaję temperatury na góra-dół


To wszystko na wolne pieczenie to niższa temperatura, a to masz w każdym piekarniku

razALgul

@moll ja jak widzę góra dół, to mam awersję, że mi nie wyjdzie, bo mam gazowa kuchenkę.

moll

@razALgul to na jakim trybie piekarnika używasz? Bo w elektrycznym podstawowy jest góra-dół, a gazowego nigdy nie używałam

razALgul

@moll hmmm... Po prostu się pali, ogrzewanie dół. Mam też grzałkę góra, ale to wtedy, albo góra, albo dół.

moll

@razALgul to biszkopta na przykład jak w tym pieczesz?

razALgul

@moll to bardziej różowa, ale kilka razy się udał

moll

@razALgul pokaż co tam masz za tryby na pokrętle

razALgul

@moll 8 stopni grzania gazem i jeden grzałki, która umieszczona jest na górze piekarnika. Nie ma możliwości pracy dwóch na raz. Ja się przymierzam do zakupu czegoś nowego, ale póki działa, to zawsze jest coś innego...

moll

@razALgul to zrobiłabym tak - wstawić do pieca rozgrzanego na dół, a gdzieś na ostatnie 30% czasu pieczenia przełączyła na górną grzałkę. W ten sposób nie zjarasz dołu, środek będzie przepieczony i góra powinna wyglądać jako-tako

razALgul

@moll skonsultuję

moll

@razALgul jak mi się piekarnik rozwalił na wynajmie, a miałam piernik w piecu to siedziałam nad nim godzinę, 3 razy zmieniałam ustawienia, ale ciasto udało mi się upiec, więc tutaj jeśli obie grzałki działają to próbowałabym tak to rozwiązać

razALgul

@moll Już tyle lat na nim kombinujemy, że na pewno da radę. Po prostu ilekroć spotykam wpisy o gotowaniu/pieczeniu, to takich jak ja.... (nie góra-dół) się pomija i ja, wtedy nie wiem co począć...

moll

@razALgul nie tyle pomija co chyba takie piekarniki nie są zbyt popularne. Jesteś chyba pierwsza osobą, która mówi że tego używa


W Waszym piekarniku drożdżowe ciasto super powinno wychodzić, bo drożdżowe lubi pieczenie na dolnej grzałce. Ja tak drożdżówki, chleby i bułki robię

razALgul

@moll nie ma chyba kuchenek gazowych z takim grzaniem(gora/dol)...dlatego o tym mówię. Raczej elektryki. Co do drożdżowego ciasta, to coś kiedyś próbowaliśmy i rzeczywiście było okej.

moll

@razALgul to spróbujcie tak jak pisałam wyżej, może na zwykłe ciasta/inne pieczonki to zadziała

SuperSzturmowiec

żadnego ciasta. trzeba się kontrolować. tara tylko sama kawa

moll

@SuperSzturmowiec dlatego małe ciasto

Dagonet

@SuperSzturmowiec teraz okres robienia masy

splash545

@moll bardzo ładne ciasto i świnka!

splash545

@moll a w początku tego opisu wyczuwam nutkę takiego autokomplementu xd

moll

@splash545 bo trzeba się umieć samemu też docenić, a nie tylko czekać na komplementy od innych!

moll

@PlatynowyBazant20 tak

pluszowy_zergling

O, sądząc po przepisie dało by się low carb z tego zrobić, no nieźle Smacznego!

moll

@pluszowy_zergling z taką intencją to tworzyłam, ale nie miałam wszystkiego pod ręką. Cukier by trzeba było na słodzidło podmienić

pluszowy_zergling

@moll białkiem pszennym zamienić mąkę i jesteśmy w domku Najwyżej będzie trzeba tak pół szklaneczki wody co by ten cały błonnik nie zasuszył ciacha

moll

@pluszowy_zergling zbyt zaawansowana technologia xD

Zaloguj się aby komentować