Krwawa kiszka ze skwarkami, krwawa kiszka domowa czy czarna kiszka w pętkach aka salami robotnicze?

#gotujzhejto
paulusll_2

@Pomidor__ Krupniok lub żymlok*

vredo

Jeśli nie możesz się zdecydować to dlaczego nie wszystkiego po trochu?

Pomidor__

@vredo ponieważ jestem leniwy

vredo

@Pomidor__ Aha, znam ten ból. Robię jajecznicę od dwóch tygodni.

UncleFester

@Pomidor__ Jak z patelni, to kawior lub żużel.

Pomidor__

@UncleFester Najpierw trza zrobić zanim na patelnie,

UncleFester

@Pomidor__ zrób "czorne"

moll

@Pomidor__ robiliśmy taką, ale w pęcherzu, fajny salcesonik taki. Miała trochę bogatszy skład xD

Pomidor__

@moll Ja i tak robię po swojemu bo nie chciało mi się na zakupy iść. Więc golonka, nóżki i boczek.

moll

@Pomidor__ dodawaliśmy skrojone w kostkę ozory, nerki... Serce chyba też tam szło

Pomidor__

@moll tak Wiem, ale nie chciało mi się iść do sklepu. Wyjdzie kaszanka i tak zjedzą.

UncleFester

@Pomidor__ 

"Czorne" to coś innego, wędlina podrobowa z okolic Łodzi, w cienkim flaku wieprzowym.

Mój dziadek to robił i było smakowite, zwłaszcza jak troszkę podeschło. Za gówniaka, na świniobiciu, widziałem jak to robili. Wiem, że w składzie ma bułkę, wywar z nóżek/ryja, krew wieprzową, pokrojoną w kosteczkę słoninkę i wątróbkę, z przypraw sól, pieprz, CYNAMON i chyba odrobinę cukru i gałki, było parzone.

Szukam przepisu od lat, kiedyś coś podobnego mignęło mi na wedlinydomowepl, ale to nie to.

Pomidor__

@UncleFester To takie coś u mnie nazywa się bułczanka.

UncleFester

@Pomidor__ A masz gdzieś przepis, u nas bułczanka była bez krwi.

moll

@Pomidor__ a to rup

moll

@UncleFester o tym pierwszy raz słyszę, ciekawe

UncleFester

@moll A jakie smaczne.

moll

@UncleFester trza będzie poszukać i pokombinować


Patrzyłeś w jakichś starociach na FBC? Może tam by był taki bardziej Twój przepis

UncleFester

@moll Szukałem raczej na forach, ale FBC to może być dobry trop.

moll

@UncleFester fajne rzeczy można tam wygrzebać, a o masarstwie też mi mignęło kiedyś

wonsz

@Pomidor__ nomenklaturę jebać, ważne że ciepłej krwi że świniobicia można popić.

Pomidor__

@wonsz No ja mam akurat suszoną xD

wonsz

@Pomidor__ a suszoną właśnie kupuję żeby wypełnić okresy między świniobiciami, wpierdalam lyzką jak kakao za gówniarza. Muszę poziom żelaza zbadać

Zaloguj się aby komentować