#gotujzhejto
@Pomidor__ czarny
@Pomidor__ Krupniok lub żymlok*
Jeśli nie możesz się zdecydować to dlaczego nie wszystkiego po trochu?
@vredo ponieważ jestem leniwy
@Pomidor__ Aha, znam ten ból. Robię jajecznicę od dwóch tygodni.
@Pomidor__ Jak z patelni, to kawior lub żużel.
@UncleFester Najpierw trza zrobić zanim na patelnie,
@Pomidor__ zrób "czorne"
@UncleFester
@Pomidor__ robiliśmy taką, ale w pęcherzu, fajny salcesonik taki. Miała trochę bogatszy skład xD
@moll Ja i tak robię po swojemu bo nie chciało mi się na zakupy iść. Więc golonka, nóżki i boczek.
@Pomidor__ dodawaliśmy skrojone w kostkę ozory, nerki... Serce chyba też tam szło
@moll tak Wiem, ale nie chciało mi się iść do sklepu. Wyjdzie kaszanka i tak zjedzą.
@Pomidor__
"Czorne" to coś innego, wędlina podrobowa z okolic Łodzi, w cienkim flaku wieprzowym.
Mój dziadek to robił i było smakowite, zwłaszcza jak troszkę podeschło. Za gówniaka, na świniobiciu, widziałem jak to robili. Wiem, że w składzie ma bułkę, wywar z nóżek/ryja, krew wieprzową, pokrojoną w kosteczkę słoninkę i wątróbkę, z przypraw sól, pieprz, CYNAMON i chyba odrobinę cukru i gałki, było parzone.
Szukam przepisu od lat, kiedyś coś podobnego mignęło mi na wedlinydomowepl, ale to nie to.
@UncleFester To takie coś u mnie nazywa się bułczanka.
@Pomidor__ A masz gdzieś przepis, u nas bułczanka była bez krwi.
@Pomidor__ a to rup
@UncleFester o tym pierwszy raz słyszę, ciekawe
@moll A jakie smaczne.
@UncleFester trza będzie poszukać i pokombinować
Patrzyłeś w jakichś starociach na FBC? Może tam by był taki bardziej Twój przepis
@moll Szukałem raczej na forach, ale FBC to może być dobry trop.
@UncleFester fajne rzeczy można tam wygrzebać, a o masarstwie też mi mignęło kiedyś
@Pomidor__ nomenklaturę jebać, ważne że ciepłej krwi że świniobicia można popić.
@wonsz No ja mam akurat suszoną xD
@Pomidor__ a suszoną właśnie kupuję żeby wypełnić okresy między świniobiciami, wpierdalam lyzką jak kakao za gówniarza. Muszę poziom żelaza zbadać
Zaloguj się aby komentować