#hodujemyawokadozmila
Jak w tagu, rozpoczynamy, kto chce zapraszam do obserwowania.
Na początek pestkę/-i 2-3 dni moczymy w wodzie, wymieniając wodę co parę godzin.
Następnie obieramy ze skórki, może się wydawać podwójna to nie problem.
Na tym etapie, jako ciekawostkę, dodam, że pestkę można by było nawet zjeść, ale nie polecam, bo nie próbowałem.
Później wbijamy 3-4 wykałaczki omijamy te "szwy", tak żeby ta część z "centką", bardziej płaska była u dołu, z niej wyrośnie korzeń.
Oczywiście zanurzamy w wodzie, w słoiku, wodę wymieniamy co 1-2 dni, przy czym węższy słoik będzie lepszy - zużyjemy mniej wody.
Ja na zdjęciu mam dość szerokie słoiki, ale podmienię je na węższe, takie po dżemie, najpóźniej jutro.
65e9268a-fcaf-4f1a-b5d8-c849bb9482f1
db00571f-ceab-416b-b103-b078b80a7d3d
5835dad3-8960-40de-8ac5-1d31238d6147
c8d7e969-90ef-481a-911f-79f55963ad10
Jakly

Wystarczy wsadzić do ziemi ¯\_(ツ)_/¯

monke

Lub do słoika z wilgotnym papierem kuchennym i zakręcić. Aczkolwiek wsadzanie prosto w ziemię jest chyba najmniej skuteczne.

pfu

Kiedys tez sie bawilem z tymi wykalaczkami, a teraz wkladam pestki do ziemi i wyrastaja normalnie, byle zawsze troche wilgotna byla

Jakly

@monke No właśnie najbardziej skuteczne (przynajmniej według moich doświadczeń). Tego z zamykaniem z wilgotnym papierem nie próbowałam, ale z wykałaczkami babrałam się wiele razy i zawsze awokado szlag trafiał. Za to wsadzone tak o, prosto w ziemię, bez żadnego obierania, zawsze mi ładnie wzrastały. Tylko potrzeba do tego dużo cierpliwości, bo w ziemi nie widać jak kiełkuje i na "pierwsze efekty" trzeba sobie trochę poczekać.

15aaf7b0-b0b9-4da2-9b32-492f23645f43

Zaloguj się aby komentować