Na kanale nomart pojawił się fajny i prosty przepis a ja dorwałem przyzwoity boczek co oznacza, że zaczynam temat boczku solonego. Za jakiś miesiąc będzie gotowy a tymczasem zapraszam na #kontrolaboczku
@Lubiepatrzec poczekamy-zobaczymy
@moll no niestety poczekamy, co jest największą wadą takich wędlin.
@Lubiepatrzec ale one to potem wynagradzają smakiem
@moll oj tak. Robiłem to kilka razy i to jest niebo w gębie!
@Lubiepatrzec W lodówce trzymasz? Jaką masz temperaturę?
@Pomidor__ nie mam pojęcia jaka temperatura. Trzymam w lodówce i nie wchodzę nigdy w takie szczegóły, bo uważam, że to nie apteka. Tak samo jak piekę chleb to nie mam pojęcia jaka jest hydratacja, bo nawet nie wiem co to znaczy hydratacja. Uważam, że nasi przodkowie mieli ma to wyjebane i wszystko i tak było pyszne ¯\_(ツ)_/¯
Wiem, że niektórzy dbają o takie szczegóły i to jest spoko ale to nie mój styl.
@Lubiepatrzec No ale jak w lodówce będzie za zimno to nie dojrzeje.
@Pomidor__ zawsze dojrzewał to co ma nie dojrzeć ¯\_(ツ)_/¯
Nawet nie mam termometru to nawet nie sprawdzę
Będzie dobrze.
@Pomidor__ tutaj masz o tym dojrzewaniu czy może faktycznie bardziej suszeniu. https://youtu.be/92UutLyTMTM?feature=shared
@Lubiepatrzec
Proszę o szczegółową relację, kibicuję i życzę powodzenia.
Moje podejścia do "sała" i innego "guanciale" to kulinarna porażka.
Raczej specyficzne wędliny, zbyt łatwo przesuszyć, zbyt łatwo przesolić, zbyt łatwo łapią "zapaszki", a smak nie każdemu pasuje.
@UncleFester będę dodawał relacje pod tagiem. Robiłem takie rzeczy już kilka razy i zawsze super, więc i tym razem liczę na sukces choć @Pomidor__ zasiał niepewność z tą temperaturą.
@Lubiepatrzec Bo jeśli bakterie mają działać to powinno być trochę cieplej niż 3 st. C Jeśli masz lodówkę w której trzymasz np. ser żółty to też różnie może wyjść. No ale skoro już robiłeś i było ok to czemu teraz ma być źle?
@Pomidor__ już wiem o co Ci chodziło. Powyżej film z wyjaśnieniem.
@Lubiepatrzec Za długie, jutro obejrzę, ale pewnie o suszeniu na zimno.
@Lubiepatrzec ja jutro wstawiam ten boczek i liczę że do majówki się wyrobię.
W zwykłej lodówce faktycznie „dojrzewanie” jest trochę losowe zależy od wielu czynników. Na 4 podejścia dwa mi się udało :/ muszę kupić lodówkę do napojów i przerobić na dojrzewalnie.
@Astro wiadomo, przydałaby się specjalna do wędlin ale trzeba sobie radzić.
Zaloguj się aby komentować