arcy
Kosmonauta
Doskonała wiadomość dla miłośników grzybów: naukowcy odkryli, że spożywanie większej ilości grzybów może mieć znaczący pozytywny wpływ na środowisko.
W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym "Nature" wykazano, że zamiana wołowiny na sztuczne mięso zrobione z białek mikrobiologicznych mogłaby ocalić ogromne połacie lasów deszczowych.
Naukowcy z niemieckiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu w Poczdamie odkryli, że gdyby zaledwie jeden na pięć posiłków opartych na mięsie zamienić na białko wytwarzane głównie z grzybów, poziom wylesiania mógłby zmniejszyć się o połowę w ciągu najbliższych 30 lat.
Zmniejszenie globalnego spożycia mięsa o 20% pozwoliłoby również zaoszczędzić ogromne ilości wody i znacznie ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
"Mięso przeżuwaczy dostarcza człowiekowi cennego białka, ale produkcja zwierzęca ma wiele negatywnych skutków dla środowiska, zwłaszcza jeśli chodzi o wylesianie, emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody i eutrofizację" - czytamy w opracowaniu z Poczdamu.
Według badaczy, zwiększony popyt na mięso w przeszłości prowadził do wycinania lasów, aby zrobić miejsce dla pastwisk, które można było wypasać. Jak podaje The Washington Post, jednym z wartych uwagi przykładów jest brazylijska Amazonia, gdzie szalejąca hodowla bydła doprowadziła do powszechnego zniszczenia lasów deszczowych.
Więcej informacji znajdziecie w artykule https://www.tastingtable.com/854359/new-study-reveals-environmental-impact-of-swapping-meat-for-fungus/
___________________
Dołącz do grupy Nauka - to społeczność dla wszystkich zainteresowanych nauką, jej zdobyczami, rozwojem, sukcesami i porażkami; dla głodnych wiedzy i sprawdzonych informacji!
https://www.hejto.pl/spolecznosc/nauka
Obserwuj też wartościowe tagi #qualitycontent #nauka oraz @arcy
W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym "Nature" wykazano, że zamiana wołowiny na sztuczne mięso zrobione z białek mikrobiologicznych mogłaby ocalić ogromne połacie lasów deszczowych.
Naukowcy z niemieckiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu w Poczdamie odkryli, że gdyby zaledwie jeden na pięć posiłków opartych na mięsie zamienić na białko wytwarzane głównie z grzybów, poziom wylesiania mógłby zmniejszyć się o połowę w ciągu najbliższych 30 lat.
Zmniejszenie globalnego spożycia mięsa o 20% pozwoliłoby również zaoszczędzić ogromne ilości wody i znacznie ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
"Mięso przeżuwaczy dostarcza człowiekowi cennego białka, ale produkcja zwierzęca ma wiele negatywnych skutków dla środowiska, zwłaszcza jeśli chodzi o wylesianie, emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody i eutrofizację" - czytamy w opracowaniu z Poczdamu.
Według badaczy, zwiększony popyt na mięso w przeszłości prowadził do wycinania lasów, aby zrobić miejsce dla pastwisk, które można było wypasać. Jak podaje The Washington Post, jednym z wartych uwagi przykładów jest brazylijska Amazonia, gdzie szalejąca hodowla bydła doprowadziła do powszechnego zniszczenia lasów deszczowych.
Więcej informacji znajdziecie w artykule https://www.tastingtable.com/854359/new-study-reveals-environmental-impact-of-swapping-meat-for-fungus/
___________________
Dołącz do grupy Nauka - to społeczność dla wszystkich zainteresowanych nauką, jej zdobyczami, rozwojem, sukcesami i porażkami; dla głodnych wiedzy i sprawdzonych informacji!
https://www.hejto.pl/spolecznosc/nauka
Obserwuj też wartościowe tagi #qualitycontent #nauka oraz @arcy
idea fajna ale jedzenie mięsa jest chyba już tak mocno zakorzenione w głowach ludzi, że często są głusi na wszystkie inne alternatywy
@kris Trzeba lubić grzyby jeszcze
Ale pieczarki takie pieczone to z przyjemnością, nawet zamiast mięsa
Zaloguj się aby komentować