@NdFeB widzę to pierwszy raz i dzięki za ostrzeżenie, pewnie bym kupił.
O żesz kur, ale scam
Papież polak nie popiera tego
Idealne połączenie
@nikko-audu jestem w szoku że słowo "jak" nie jest mniejsze
@NdFeB pewnie ponad 720 milionow analfabetow.
Ale sztos ! Znaczy się ale wał !
Zamiast tłuszczu mlecznego wprowadza się tłuszcz roślinny, zaś proces produkcji wyrobu niewiele różni się od procesu produkcji oryginału, to końcowy produkt jest klasyfikowany jako substytut śmietany (wyrób śmietanopodobny).
Oferowane na rynku wyroby śmietanopodobne są zwykle etykietowane jako „ukwaszona emulsja tłuszczowa”, a ich receptura opiera się na odtłuszczonym mleku lub maślance, ewentualnie mleku w proszku i niewielkiej ilości śmietanki, do których wmieszano utwardzone tłuszcze roślinne, stabilizatory, emulgatory, substancje zagęszczające i barwnik. Otrzymana mieszanka jest poddawana procesowi fermentacji z dodatkiem tych samych kultur bakterii fermentacji mlekowej, co w przypadku produkcji śmietany.
Jeśli znacznej zmianie składu produktu (zamianie mogą podlegać jednocześnie białka mleczne, jak i tłuszcz mleczny) towarzyszy również modyfikacja procesu produkcji, to finalny produkt jest analogiem śmietany.
Analogi śmietany są dostępne na krajowym rynku, jednak ich oferta ogranicza się do wyrobów w proszku, dedykowanych do otrzymania bitej śmietany.
Takie preparaty w proszku zawierają zwykle białka mleka, utwardzony tłuszcz roślinny, cukier lub syrop glukozowy, emulgatory, substancje zagęszczające oraz aromaty śmietany. Już ten skład sugeruje, że te produkty niewiele mają wspólnego ze śmietaną.
Ich kulinarne zastosowanie jest, jak widać, również znacznie odległe od wykorzystania klasycznej śmietany czy jej substytutów.
Zaloguj się aby komentować