Chleb z mąki ze świerszcza? Unia Europejska dała zielone światło
hejto.plOrganizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wskazuje, że wykorzystanie owadów jako żywności jest szczególnie aktualne ze względu na rosnące koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.
Świerszcze zawojują rynek gastronomiczny?
Już w 2022 roku Komisja Europejska orzekła, że świerszcz domowy jest pokarmem i jako taki może być wprowadzony do obrotu. Dołączył tym samym do dopuszczonych wcześniej: larwy mącznika młynarka i szarańczy wędrownej.
Od 24 stycznia 2023 r. w obrocie znajdzie się także mąka ze świerszcza. Będzie można ją wykorzystywać przy wypieku chleba, ciastek czy pizzy – wynika z rozporządzenia wykonawczego UE 2023/5 z 3 stycznia tego roku.
Mąkę otrzymuje się z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowanych na fermach. Oprócz białka owady są bogate w zdrowe tłuszcze, żelazo, wapń i witaminy z grupy B.
Szacuje się, że już teraz owady stanowią część tradycyjnej diety co najmniej dwóch miliardów ludzi.
Całość artykułu
#bedzieszjadlrobaki #uniaeuropejska #rolnictwo #teoriespiskowe #szuryzm #foliarstwo