Nigdy w życiu nic takiego nie jadłem. Jak to smakuje? Jakoś inaczej?
@Petrolhead no czlowieku... Jakby jezusek golymi stópkami po gardełku chodzil 🙂
@Petrolhead Trudno opisać. Taka trochę zapiekanka w formie zupy(?). Bardzo dobre i sycące, ale ktoś musi umieć zrobić
@Petrolhead do wódeczki ekstraklasa
@Petrolhead Tak naprawdę to zapiekanka, tylko robiona w okolicznościach przyrody. U nas nazywa się to "pieczonki" i obecność dużej ilości wody w potrawie uznawana jest za błąd w sztuce. Przyrządzamy to z żoną, gdy przychodzą goście: ognisko, wieczór, klimat - wiadomo. Ale gdy chętnych jest zbyt wielu (a tego dania nie odpuszcza nikt. Nawet wegetarianie potrafią skosztować, udając że nie widzą boczku i kiełbasy), wówczas w konspiracji przygotowujemy dodatkową michę w piekarniku. Nigdy, nikt się nie zorientował.
Zazwyczaj pełno wody w tym. Jakies tipy?
Nie wiem jak u Ciebie, u mnie tylko na dnie trochę wody z tłuszczem. Na spód słonina, kapusta na spód i boki, ziemniaki, marchew, cebula, boczek, kiełbasa, na górze pół kostki masła.
@rmbobster /uzytkownik/rmbobsterO tym maśle piszesz poważnie?
@Sahelantrop no poważnie, tylko ja mam kociołek 11l i robię go przeważnie na 8 osób
@Artic Nie daje się młodych warzyw. w młodych warzywach jest dużo wody.
Jak prażonki to tylko w Porębie. Na festiwalu spróbujecie i dowiecie się wszystkiego o prażonkach. W dodatku Poloczek rozjebie wszystkich dowcipami.
@Rieper tam sa "wystawcy" i degustacje normalnie ich prazonek?
są robione dwa wielkie kociołki mieszczące po 360kg wsadu więc dla każdego wystarczy. Jest też konkurs na najlepsze prażonki, w którym każdy może wziąć udział
@Daewoo_Esperal Na kawalerskim mojego kumpla mieliśmy taki kociołek. Kurde jakie to było dobre.
O to wam chodzi?
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_caba%C5%84sku
Popularne w mojej okolicy jako prażone/pieczone
U nas to są duszaki 😉
Ja poznałam to danie jako 'duszaki' na ognisku u chłopaka. U mnie się tego nie gotowało. Ale jest pyszne :D
Zaloguj się aby komentować